En aften i selskab med Simi Jan: “Kære Kabul”

Simi Jan er drevet af en dyb kærlighed til Afghanistan, et land og et folk hvis historie er vævet sammen med hendes egen.

”De rå bjerge, smilene og smerten. ”Kære Kabul” er nok mest af alt en kærlighedserklæring, jeg var nødt til at skrive. Om et magisk sted med krig, sorg, poesi og grænseløs kærlighed,” siger Simi Jan.

Da Taleban indtager Kabul i august 2021, og reportere og indbyggere flygter ud af landet, vælger Simi Jan at rejse den modsatte vej, og bliver dermed øjenvidne til det historiske øjeblik, da de første talibankrigere kører ind i Kabuls gader. Efter 20 års krig har de sejret over Vesten.
De følgende dage bliver Simi Jan udfordret som menneske og reporter, og den desperation hun er vidne til, sætter dybe og varige spor længe efter hun er kommet hjem.

Udrag fra bogen: ”Fra et sted dybt indeni mærker jeg, at jeg er nødt til at pakke min taske. Det er ikke kun verdenshistorie. Det er mit Afghanistan. Landet, hvor jeg gennem årene er blevet næret med så meget gæstfrihed og kærlighed. Og hvor smerte og glæde går hånd i hånd. Det er landet, der modnede mig, formede mig og lærte mig, at lykke først mærkes, når man har oplevet smerten, og at livet først værdsættes, når man kender døden. Jeg skylder afghanerne at fortælle historien.”

Enayatullah Safi er opvokset i det krigshærgede Afghanistan, og husker hvordan han som barn, plejede at sidde ved sin mors side når hun lavede mad, ”Jeg vil gerne dele mine barndomsminder med gæsterne, og med smage og dufte give den samme følelse af spændthed og hygge når man spiser min mad” siger Safi.

Safi kom til Danmark i 2001, fik en universitetsuddannelse og har siden åbnet flere Dhaba restauranter, hvor han serverer lækker indisk mad. Safi har udgivet kogebogen Dhaba walla med 100 opskrifter fra det indiske køkken, og er også jævnligt kok i Go´ Morgen Danmark.

Forside
Safi kok